Steeds meer organisaties steken tijd en budget in social media marketing. Mooie campagnes worden bedacht en gedeeld via de corporate social media kanalen. Het bereik is in veel gevallen beperkt, je bereikt alleen de volgers van jouw organisatie. Medewerkers spelen nog zelden een rol bij het delen van content van de organisatie, terwijl juist zij een groot bereik hebben op social media en hun aanbevelingen veel meer waarde hebben dan die van je corporate kanalen. Waarom is het zo belangrijk dat medewerkers online ambassadeurs worden voor je organisatie en hoe pak je het aan?

Medewerkers kunnen een publiek bereiken wat 10 keer groter is dan het bereik van je corporate accounts

Laten we eerst eens kijken naar het netwerk van een medewerker. Er zijn ruim 2 miljard actieve social media accounts in de wereld. Veel van deze accounts zijn via je netwerk van medewerkers te bereiken. 92% van de mensen achter deze accounts vertrouwt personen die ze kennen, terwijl slechts 14% de inhoud van advertenties en promoted content vertrouwd. 77% van de consumenten koopt een product wanneer het is aanbevolen door een voor hen betrouwbare bron. 

Medewerkers kunnen een publiek bereiken wat 10 keer groter is dan het bereik van je corporate accounts.  Content wat door medewerkers is gedeeld krijgt 8 keer meer interacties dan content op corporate kanalen. Gemiddeld kun je stellen dat 1.000 medewerkers 1 miljoen klanten kunnen bereiken wat resulteert in 50.000 interacties over jouw merk of product!

Je zult er voor moeten zorgen dat je medewerkers uit eigen beweging content gaan delen en enthousiast posten over jouw producten en diensten

Het is dus essentieel dat je zorgvuldig gecreëerde content ook wordt gedeeld door je medewerkers.  Ik zie steeds meer discussies verschijnen over de manier waarop je medewerkers zover krijgt dit ook daadwerkelijk te doen. Kun je een medewerker opdragen je content te delen? Ga je technologie gebruiken om je content te pushen via de social media kanalen van je medewerkers en deze als verlengstuk van je corporate accounts inzetten? Wat mij betreft is het antwoord nee.

Je zult er voor moeten zorgen dat je medewerkers uit eigen beweging content gaan delen en enthousiast posten over jouw producten en diensten. Technologie zoals Hootsuite Amplify en SoWorker zijn daarbij een handig hulpmiddel om content van je merk eenvoudig deelbaar te maken voor je medewerkers, maar ook niet meer dan dat. Het zijn geen middelen om content te pushen en de social media kanalen van je medewerkers als verlengstuk van je corporate kanalen in te zetten. Trap vooral niet in die valkuil, je doelgroep zal hier snel genoeg doorheen prikken wat je investeringen waardeloos maken.

Het is dus vooral zaak er voor te zorgen dat medewerkers in hun eigen woorden schrijven over jouw organisatie en content delen vanuit hun eigen context. Wanneer je daar in slaagt zul je zien dat je een veel groter bereik creëert en je investeringen in social media marketing opeens veel meer resultaat opleveren!

Een social ambassadeursprogramma is een goed startpunt om je medewerkers enthousiast te maken. Je laat ze daarmee zien welke rol zij kunnen spelen en waarom dit belangrijk voor je organisatie is én voor hen zelf. Help ze vervolgens aan content en zorg dat ze voldoende kennis van social media kanalen hebben om deze content op een goede manier te delen met hun volgers.

Onderstaande Infographic geeft een mooi overzicht van de waarde van een medewerker als ambassadeur. Ik help je graag op weg met een social ambassadeursprogramma of inspiratie workshop(s) om je medewerkers op een natuurlijke manier onderdeel te maken van je social media marketing!

De rol van medewerkers bij social media marketing
De rol van medewerkers bij social media marketing